Bart, Mies en de kinderen

Wij, Bart, Mies en de kinderen, houden wel van een experiment. Onze creatieve vriend Bas van Teylingen kwam een tijdje geleden met iets nieuws. De rest van de wereld had er al van gehoord maar het gros van de Nederlanders liep nog wat achter. 

Bas vertelde ons over het fenomeen ‘YouTubers’. Enzo Knol, een van de eerste types die in Nederland bekend werd met YouTube-filmpjes, had Bas geïnspireerd om ook aan de slag te gaan. YouTube bleek een wereld op zich met zelfs een eigen TAAL. Bas had ontdekt dat je met YouTuben geld kon verdienen door ‘likes’ en ‘abonnees’ te sparen en aangezien Bas al enige ervaring in de televisie-branche had dacht hij aan een win-win-situatie. Hij bedacht het kanaal (zoals dat heet bij YouTube) wat hij ‘Kutleven’ noemde. Over het geweldige leven wat hij heeft en wat daar allemaal gebeurt, uiteraard met een dikke vette knipoog. 


Het sloeg aan bij het (veelal jeugdige) Nederlandse YouTube-publiek. Bas scoorde zijn eerste likes en abonnees door een filmpje te posten waarin hij beweerde dat zijn eerder verkregen 1-miljoen-abonnees waren gestolen door YouTube. Het Sinterklaasjournaal had het niet beter kunnen bedenken. In een mum van tijd had Bas vele volgers die hem allemaal steunden bij het terugvinden van zijn abonnees. Inmiddels heeft hij zijn naam op YouTube verandert in het iets meer toegankelijke ‘Jeukvogel’ en maakt hij erg grappige filmpjes voor zijn 30.000 volgers. Hij heeft de eerste YouTube-school opgericht waar hij kinderen leert zelf filmpjes te maken en ze laat nadenken over ethische kwesties. Tot zover het verhaal van Bas.


Mijn liefje, Bart, net als Bas werkzaam in televisieland, zag ook wel mogelijkheden. Alleen had mijn liefde iets minder tijd beschikbaar om YouTube-filmpjes te maken. Het is namelijk nogal een tijdrovende hobby. Hij bedacht ons ontbijtritueel te filmen, van begin tot het eind, ongemonteerd (lekker praktisch). Elke werkdag. Ik had mijn bedenkingen maar vond het tegelijkertijd wel een grappig idee. Leuk voor later, konden we terugkijken wat we in 2016 aan tafel deden met z’n vijven. 


En zo ontstond Bart, Mies en de kinderen. Het saaiste ontbijt van Nederland. Vijf mensen die er elke dag twintig minuten over doen om hun ontbijt te nuttigen. Met de regelmatig terugkerende inspirerende onderwerpen: 

  • Pindakaas (die op is of bijna op of die niet door iemand aan iemand anders gegeven wil worden) 
  • Oma’s en een tante (die wel of juist niet aan tafel willen tijdens het gefilmde ontbijt)
  • Wat is gezond eten?
  • Wel of geen boter op brood?
  • Wie neemt er nou brood mee naar school zonder beleg?
Onze grootste fans bleken onze familieleden te zijn, vooral opa’s, oma’s en tante’s die niet bepaald om de hoek wonen, waren blij dat ze eens wat meer van ons zagen, al was het dan via een filmpje. Er waren ook vrienden die er niets van begrepen. ‘Hoe kun je nou je leven zo te kijk zetten? Heb je die kinderen wel om toestemming gevraagd? Belachelijk, je weet nooit welke gek hier mee aan de haal gaat!’ Dat dus. Dat hoort er blijkbaar ook bij.

Het idee was om het een jaar vol te houden. Na negenennegentig afleveringen is het ontbijt gestrand. Bart was lichtelijk teleurgesteld dat ik het ontbijt niet wilde filmen tijdens de zomervakantie. Een camera op de vlonder van onze safaritent vond ik net iets teveel aandacht op de camping. Toen Bart een grote klus kreeg bleef er geen tijd meer over voor YouTube, hij was er toch nog minstens een uur per dag mee bezig. Onze achtendertig volgers zullen het zonder ons moeten doen. We eten nog elke dag op dezelfde manier, aan tafel, met z’n vijven, alleen de camera staat uit. 
Geplaatst

in

door

Tags: