HELP! Een dinosaurus in de gang.

Sinds 1 juli werk ik bij Spirit, Jeugd en Opvoedhulp. Als projectleider e-learning kijk ik naar digitale opties voor training. Superleuk want het brengt me in bijzondere situaties.

 

Gisteren sloot ik aan bij een sessie Virtual Reality. Met tien andere digitale Spirit pioniers verkenden we de mogelijkheden om dit virtuele hulpmiddel in te zetten bij een behandeling of het verwerken van vervelende ervaringen.

 

Als opwarmer mochten we allemaal even de ‘bril’ opzetten en ons in een filmische omgeving van 360° voortbewegen.

 

‘Wil jij als eerste?’ Vroeg Daniël, de VR-expert van Vrendle.

 

‘Huh?! IK? Ja hoor.’

 

Dan hebben we dat maar gehad, hoe spannend kan het zijn?

 

Ik zet de bril-constructie op, beetje gek gevoel in mijn buik. Hmm, best griezelig. Ik kijk en zie een enorme lange brede gang, als in een museum, oude dikke muren van steen, zo hoog als een flink flatgebouw. ‘Kijk maar naar achteren en even naar boven.’ Zegt Daniël. De ruimte is leeg, ben ik hier alleen? Vreemd, het voelt alsof ik hier ECHT ben. Dan kijk ik voor me en zie een enorme Tyrannosaurus Rex om de hoek komen! AAARGH. Ik WEET dat het niet echt is maar het voelt totaal anders. Mijn hartslag slaat op hol. Ik hoor iemand zeggen; ‘Het is niet echt, zeg tegen jezelf dat het niet echt is.’

 

Mijn hersenen geloven er niks van. Het is WEL echt. Ik vertel mijn hoofd dat dinosaurussen zijn uitgestorven en herhaal dat een paar keer. Het helpt. Rex kijkt me minachtend aan en gromt met zijn belachelijk grote gebit maar ik kan het hebben. Ik adem door, met mijn armen over elkaar en mijn lijf stijf als een plank. Het monster stapt over me heen en gaat iets anders met zijn ‘leven’ doen.

 

tyrannosaurus-rex-284554_1280

 

Fiew, wat een levensechte ervaring. Een dino is natuurlijk één ding. Het maakt wel direct duidelijk dat je met VR in een onwaarschijnlijk realistische situatie kunt belanden.

 

Nadat we van de schrik zijn bekomen kijken we naar het complete aanbod. Er is een online bibliotheek met 360 graden video’s die worden ingezet bij behandeling, training en ter ontspanning. De therapieën zijn samen met experts van zorgorganisaties ontwikkeld. Voordat je ze gaat gebruiken krijg je als behandelaar een speciale training.

 

Je kunt dit gebruiken om iemand van zijn angst af te helpen en om een familielid of vriend van een persoon te laten ervaren wat het is om in zijn of haar schoenen te staan. Dit laatste is ook van toepassing op de vr-therapie voor echtscheidingen waarbij je als ouders ondergaat wat je kind meemaakt als het tussen twee vuren zit.

 

Er was ook een module voor fobieën. Ik bevond me midden op het festival LowLands, tussen een enorme mensenmassa. Het was wederom ECHT alsof ik daar was. Ik keek om mij heen en mensen liepen gezellig, kletsend en bier drinkend, langs me. Een vrij vriendelijke en rustige situatie om aan de slag te gaan met pleinvrees of angst voor groepen.

 

Een ontspanningsvariant van VR is ‘duiken met dolfijnen’. Wat een heerlijke stille omgeving en ECHT tussen die prachtige tuimelaars. Dit filmpje zou ik wel mee willen nemen om te gebruiken als ik niet in slaap kan komen.

 

Ik zie mogelijkheden. Het is zo realistisch, nauwelijks van echt te onderscheiden, een prachtige uitvinding. De grootste uitdaging zal zijn om de Oculus Rift (zo heet de vr-bril) niet elke avond mee naar huis te nemen want dan wordt er hier weinig geslapen denk ik!


Geplaatst

in

door